Den Haag, 6 februari 2019

Stichting Het Portret Spreekt presenteert op 29 maart en 14 april: “De Vergissing”: een reading play over de koloniale oorlog die Nederland voerde in Nederlands Indië, geschreven door Han Ponneker.

In het bestaan van het theatergezelschap Het Portret Spreekt is geen voorstelling zó succesvol geweest als “Adieu Indië”: een stuk dat precies past bij de doelstellingen van de stichting Het Portret Spreekt: historische gebeurtenissen als basis voor een levendige theatervoorstelling.

Nu is er een vervolg.

“Adieu Indië” is meer dan 30 keer opgevoerd in Muzee Scheveningen, de thuishaven van Het Portret Spreekt. Na afloop waren de toeschouwers niet alleen enthousiast over wat zij gezien hadden, maar ook nieuwsgierig naar wat er daarna gebeurde: de voorstelling smaakte naar meer. Nu is het tijd voor dat vervolg. Het Portret Spreekt is bijzonder trots om te kunnen aankondigen dat er twee play readings zullen plaatsvinden dat handelt over de periode waar Adieu Indië ophield. De schrijver van dit stuk, getiteld “De Vergissing”, is Han Ponneker, oud-dagbladjournalist en toneelschrijver.

De play readings vinden plaats in Muzee Scheveningen,

op vrijdag 29 maart 2019, aanvang 20.00 uur en

op zondag 14 april 2019, aanvang 16.00 uur.

De voorstelling wordt gespeeld door Joop Keesmaat, Linda Møller, Casper van Bohemen en Robert Rosier. Regie: Gepke Witteveen. Techniek: Robert Bertsch. Productie: Gerda van der Vecht.

Voor reserveringen en informatie: www.muzeescheveningen.nl en  www.hetportretspreekt.nl

Nederlands-Indië was sinds de zeventiende eeuw het koloniale wingewest dat onze schatkist met honderden miljarden guldens vulde. Totdat “De gordel van smaragd”, zoals het liefkozend werd genoemd, in 1942 door Japan werd overvallen en de Nederlanders werden verdreven.

Na de Japanse nederlaag enige jaren later, riep de Indonesische vrijheidsstrijder Ir. Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uit waar Nederland, dat zich echter nog steeds als rechtmatige eigenaar beschouwde, niets meer te zoeken had. Nederland stuurde een troepenmacht van 120.000 militairen “om de orde te herstellen”, en zo begon een oorlog die bijna vijf jaar duurde en meer dan honderdduizend doden kostte.

Achteraf gezien en ondanks de kennis van nu blijft het onbegrijpelijk dat een door de Duitse bezetting en de oorlog uitgemergeld en verarmd land ten koste van miljarden guldens een legermacht op de been bracht voor een hersenschim.