Zaterdag 27 juni: Nederlandse Veteranendag in Den Haag alleen in de Ridderzaal en op tv
Dit jaar wordt de Veteranendag in aangepaste vorm georganiseerd, met een programma van 45 minuten in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Het programma wordt live uitgezonden door de NOS. Er worden verder geen fysieke evenementen of activiteiten georganiseerd.

Op deze manier geeft het Nationaal Comité Veteranendag, in samenwerking met de NOS, invulling aan de Nederlandse Veteranendag zodat Nederland toch het jaarlijkse eerbetoon aan onze veteranen kan beleven.

Programma Ridderzaal
Het programma wordt om 13.00 uur geopend door de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. Later spreekt de minister van Defensie de veteranen toe. De minister-president sluit het programma inhoudelijk af met een persoonlijke videoboodschap. Twee andere autoriteiten zijn ook aanwezig in de Ridderzaal: Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, Frank van Sprang. Hun aanwezigheid stipuleert de betrokkenheid van de krijgsmacht bij veteranen en de Nederlandse Veteranendag.

Veteranen
In het programma staan de verhalen van vier veteranen centraal, zoals die van Maaike, veteraan en ondersteunend ic-verpleegkundige tijdens de coronacrisis en Dennis, Bosnië- Irak- en Afghanistan-veteraan die tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis werkte. Hij treedt ook op (zang) in de Ridderzaal. Daarnaast Rick, gewond geraakt in Afghanistan, lid van het Nederlandse Invictus Team en Hendrik, indertijd vijf jaar lang ingezet in NL-Indië. Zij worden in beeldreportages getoond en vertellen in de Ridderzaal over hun ervaringen.

Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen
Verder is aanwezig majoor Frans Erkelens, voorzitter van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen vanwege het 50-jarig bestaan van deze bijzondere vereniging. .

Tevens is de winnaar van de Kidschallenge, als speciale gast aanwezig. Alex Bos (13) uit Putten maakte met zijn schoolklas het winnend vrijheidsvlog. Dat is ook te zien in de Ridderzaal.

Muziek: Di-Rect
Tussen de gesproken bijdrage en beeldreportages in, treden verschillende solisten op, onder begeleiding van een ensemble van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’’ en een combo van het orkest van de Luchtmacht. Dit aangevuld – in beeld –  met eerder opgenomen muzikale bijdragen. Zoals onder andere die van de Koorschool St. Bavo uit Haarlem. Het programma wordt muzikaal afgesloten door Di-Rect met het nummer ‘Soldier On’.

Uitzendingen
NOS. Het programma wordt door de NOS integraal live uitgezonden van 12.45 tot 13.45 uur op NPO1. In de avond zendt de NOS een samenvatting uit van 19.15 tot 19.45 op NPO2.

Omroep WNL. WNL besteedt haar reguliere zaterdaguitzending volledig aan veteranen en de Veteranendag. De uitzending loopt van 16.00 – 18.00 uur op NPO Radio1.

Online. Het hele programma kan ook worden gevolgd via veteranendag.nl

Publiekscampagne
Op 19 juni start een publiekscampagne (tv-radio spot) waarmee Nederland wordt geattendeerd op de komende Veteranendag en de tv-uitzendingen.

De veteranen

Veteraan Maaike (38): “Medisch gezien heb ik erger ervaren tijdens mijn uitzendingen. Maar wat ik wel heftig vond was dat er tijdens corona geen of bijna geen familie van de patiënt aanwezig mocht zijn wanner hij/zij op sterven ligt”

Veteraan Frans: “De verhalen van onze dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen bieden de buitenwereld een uitzonderlijke blik in onze organisatie. Het laat zien hoe belangrijk en ook gevaarlijk het werk van onze militairen is.”

Veteraan Dennis (41): “Ik heb mij vrijwillig aangemeld om steun te verlenen in de zorg en dat doe ik nu in een verpleeghuis op een afdeling met coronapatiënten. Ik vind dat als je iets bij kunt dragen dan moet je dat ook doen. Dat betekent vrijheid voor mij.” Veteraan Rick (35): “Ze zeiden: ‘We kunnen je oog niet meer redden’. Als ik zie wat ik voor mijn kiezen heb gehad, ben ik trots dat ik hier nu sta.”

Veteraan Hendrik (95): ‘Na de oorlog was er helemaal niks. Alles was kapot. Dus moeten we heel zuinig zijn op de vrijheid die we hebben bevochten.’

De Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen
De vereniging is opgericht op 5 mei 1970 voor personen die een gemeenschappelijk kenmerk hebben: ze zijn drager van een militaire dapperheidsonderscheiding. Bekende dapperheidsonderscheidingen zijn de Militaire Willems-Orde, de Bronzen Leeuw, het Kruis van Verdienste en het Vliegerkruis. De vereniging telt 122 leden en heeft als beschermheer de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal der mariniers F. V. van Sprang.